Sponzorji

 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

Orodja

Administrator

Prijava

Prijava / Registracija

Domov arrow Organi društva arrow Vodniški odsek arrow Pohod na Triglav 2017
Pohod na Triglav 2017 PDF Natisni
Prispeval: Administrator   
sobota, 12. avgust 2017

Na naš najvišji vrh, Triglav

 

Dvodnevni pohod na Triglav (2864m) je bil izveden v nedeljo, 20. in ponedeljek, 21. avgusta. Udeležilo se ga nas je 8 pohodnikov. Z dvema osebnima voziloma smo se zapeljali v dolino Krme. Zložno pot smo nadaljevali do ledeniški dolini do planine Zgornja Krma, kjer smo imeli daljši po?itek za malico. Pot smo nadaljevali po eni izmed ve? možnosti markiranih poti na Kredarico, ki zaobide Konjsko sedlo. Za hojo so bili vremenski pogoji zelo ugodni. Lahko pa smo tudi že ob?udovali Draške vrhove, Tosc in spodnje Bohinjske gore ter sem ter tja proti Karavankam. Ker pot vije v klju?ih kar strmo navkreber je bil vsak po?itek za požirek in oddih zelo dobrodošel. Kredarico pa zagledaš, tik preden si pri njej, kar je za psiho odli?no.

Po daljšem po?itku smo se vsi odpravili na vrh. Temperature so bile nizke, pihalo je pa še nizka obla?nost ali pa meglice so nam ves ?as do vrha in nazaj zakrivale sicer v nasprotnem primeru veli?astne poglede. Dva naša ?lana, ki sta se letos prvi? podala na Triglav, Antonija in Silvo sta se ve? kot odli?no spopadla z strmino, klini, jeklenicami in zelo zahtevno potjo na vrh. Za nagrado pa jasno sledi krst. Narobe svet, ne? Sestop je bil z razgledi enako skop. Ko pa smo že sedeli v ko?i in skozi okna opazovali okolico, pa se je zjasnilo in nekaj ?asa je bil tudi vrh popolnoma viden. Nih?e ni hotel še enkrat poizkusiti..adrenalin je že popustil. Malica, kakšna kavica in pija?a sta naredila svoje. Sobica za nas osem je bila kar majhna, ampak saj smo planinci tako vajeni vsega. Je pa bila prijetna. No?itev. Jutro je prišlo hitro prehitro. Spet podobna zgodba, zmedene o?i, slaba orientacija v majhnem prostoru, iskanje svojih stvari, prebijanje po ozkih stopnicah do jedilnice oziroma, kjer si izboriš prostor. K sre?i je glavnina "našpi?enih" drugih pohodnikov že odrinila na Triglav. Sam sem še pred son?nim vzhodom, oborožen s fotoaparatom, oble?en kot medved, z vsem, kar sem imel s sabo za zimske razmere, šel ?akat tisto ognjeno, skoraj žare?o kroglo, sonce, ki po?asi pride na plano.

Vrnil sem se hitro, ker me je kljub rokavicah pošteno zeblo. Še dobro, da fotoaparat ni zmrznil..ravno prav še za normalen zajtrk, seveda tudi s kavo in ?ajem. Tudi ostali so že bili za mizo z vso paleto dom?ih dobrot iz nahrbtnika. Po zajtrku smo se kar hitro odpravil naprej. Še prej ena zmrznjena skupinska "fotka" s Triglavom v ozadju. Se je vsaj zjutraj videl, že prejšnji dan nismo imeli te sre?e. Vra?ali smo se preko razbite Rži, vijugajo? ne? Prehitro pa ne  moreš biti v dolini, hehe..

Prehod v Krmo se skriva med Rjavino in Ržjo, ki v nadaljevanju skriva prelepo stezico, najprej pot po podih, kjer je v megli orientacija kar težavna. Nižje pot skalovje zamenjajo borovci, posamezni macesni, ter kakšen viharnik. Izogibati se je potrebno tudi kravjim iztebkom, ki jih je kar veliko, saj ima v širši okolici pašna skupnost okoli 50 krav in brunarico, ki jo je s skupnimi mo?mi postavilo ve? kmetov. Lep primer sodelovanja, v slogi je mo?. Draški vrhovi in Tosc so bili vse višje, njihove stene se za obi?ajne pohodnike zdijo in tudi so nepremagljive. Težavnost pove?a še krušljivost pa smo tam. Pri Prgarci smo se ustavili za malico, razgledovanje in pogovor o marsikaterem veselem pripetljaju na turah, kaj smo sedaj doživeli in še marsikaj...tako, da je bilo smeha, kar je od vsega še najboljše..Nižje po dolini smo videli veliko sviš?evih lukenj, ni pa jih bilo niti videti niti slišati, verjetno kje zavijajo ?okolado v folijo...

Sicer pa na poti naletiš na marsikaj, tudi odslužene "gojzarje" , ki so izgubili lastnika. Ob sestopu nas je dohitel in prehiter hitri pastir iz "Prgarce", ki pri svojih letih kar leti v dolino obnovit zaloge ter ekspresno nazaj. ?istina pre Kovinarsko ko?o se je že lepo videla, ampak takšne stvari varajo. Vse prevečkrat sem tože doživeli, zato je v?asih boljše, da ko? ne vidiš. Se je pa tudi videla lepo izoblikovana U oblika, kot posledica premikanja ledenikov, ki s dodobra obrusili dolino in ostanki moren, nanosov kamenja. Komu mar. Mi smo bolj razmišljali, kako se bližamo parkiriš?u. Peše?na in delno kamnita pot up?asni korak, pa se vse zdi, kot da nikoli ne bo minilo. Da je vzdušje veselo, smo ga popestrili s pripovedovanjem šal in dogodivš?in, ki smo jih imeli. Dan je bil lep in pravo nasprotje temperatur, ki so bile zjutraj pred odhodom. In se je zgodilo, zagledali smo dva samevajo?a avta, jasno, na soncu.

Vrnili smo se brez poškodb, kar je na koncu najbolj pomembno in veseli, da nam je vsem uspelo premagati pot in samega sebe. Kadar komu ne gre kot bi si želel pa smo tako eden drugemu v podporo, kar še bolj stke vezi med planinci. Zato se vedno znova radi vra?amo novim dogodivš?inam naproti. Na poti domov smo se ustavili še na okrepčilu v Mojstrani in kasneje še pri prijateljih v Blejski Dobravi, ki nas pogosto povabijo in pogostijo, za kar se jim v imenu vseh lepo zahvaljujemo.

 

   ?lanek na eposavje

 

 
< Nazaj   Naprej >

Koledar

Maj 2019 Junij 2019
ne po to sr ce pe so
Teden 18 1 2 3 4
Teden 19 5 6 7 8 9 10 11
Teden 20 12 13 14 15 16 17 18
Teden 21 19 20 21 22 23 24 25
Teden 22 26 27 28 29 30 31
© 2019 PD Polom - Kostanjevica
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. free hosting free templates VPS