Sponzorji

 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

PD Polom Kostanjevica

Organi društva
Pohodi
Nasveti
Zgodovina

Orodja

Administrator

Prijava

Prijava / Registracija

Domov arrow Nasveti arrow ORIENTACIJA
ORIENTACIJA PDF Natisni
Prispeval: Administrator   
sreda, 11. februar 2009


Splošna orientacija

 

 

Orientacija pomeni, določiti svojo stojno točko, ki je ne poznamo. Vrste orientacije;

 

GEOGRAFSKA, pomeni poznavanje glavnih smeri neba.

TOPOGRAFSKA, pomeni najti svoje mesto v naravi tudi na karti

PO NEBESNIH TELESIH IN ZNAKIH NA TERENU 

 

Največkrat se podnevi orientiramo po soncu, ponoči pa po zvezdah.

 

ORIENTACIJA S POMOÄŒJO SONCA

Vemo, da je sonce točno na jugu takrat, ko je najvišje na nebu,ta čas je odvisen od geografske dolžine opazovališÄa. Na območju Slovenije odstopa za približno 7 minut, kar ne vpliva bistveno na našo oceno. Sonce se navidezno premakne za 1° v 4 minutah.

 

ORIENTIRANJE PO  ZVEZDAH

Zvezda severnica leži v smeri severa, je zvezda z močnim sijem in leži v ozvezdju Malega voza. Največkrat jo poišÄemo s pomočjo Velikega voza, ki je nizko nad obzorjem, ta del velikokrat zakrivajo oblaki zato je dobro, če znamo najti severnico s pomočjo ozvezdja Kasiopeje ali zimskega ozvezdja Orion.

 

ORIENTACIJA PO LUNI

Orientacija po luni je manj zanesljivakot po soncu ali po zvezdah, uporabna je ponoči, kadar zaradi visoke oblačnosti ali tankega sloja megle vidimo le mesec.

 

ORIENTACIJA PO VETRU IN NJEGOVIH VPLIVIH

Orientacija po vetru je manj zanesljiva. Na svetu je zelo malo področij, kjer je veter toliko stalen, da bi se lahko orientirali po vetru. Pri nas v Sloveniji je veter zelo časovno in krajevno spremenljiv, kljub temu pa se lahko približno orientiramo po nekaj značilnostih: predfrontalni jugozahodnik, lokalni vetroviburja, vetrne obloge, zameti in opasti , deformirana drevesa

 

ORIENTACIJA S POMOÄŒJO OSTALIH NARAVNIH OBJEKTOV  

Drevje, na severni strani je skorja debelejša in obrasla z lišaji ali mahom. Panji ( drevesni štori ), letnice so na severni strani gostejše. Sončnice, njen cvet sledi soncu in je zmeraj obrnjen proti jugu. Dopoldan bolj proti JV, popoldan bolj proti JZ. ÄŒebelnjak, obrnjen proti JV, stari čebelarji so bili prepričani, da je najbolje, da so žrela panjev naravnana na deseto uro dopoldan.

 

CERKVE

Katoliške imajo vhod s zahodne strani. Pravoslavne imajo vhod s vzhodne strani. To je nekaj načinov, ki lahko služijo za orientacijo na terenu.Vsi ti primeri niso 100% zanesljivi, zato se raje  poslužujemo bolj zanesljivih  načinov orientacije kot je uporaba kompasa.

 

ORIENTACIJA V NARAVI

Orientacija pomeni določiti lego neke točke ali smer gibanja glede na strani neba in objekte v pokrajini.  Geografska orientacija - določevanje strani neba s kompasom, s pomočjo zvezd, znakov na terenu itd. Topografska orientacija - določitev položaja opazovalca glede na objekte in relief v okolici (topografija; topos - gr. kraj, graphein-gr. pisati;  »krajepisje« z določenimi pomenskimi topografskimi znaki »opisan« del zemeljskega površja)

 

KOMPAS

S kompasom določamo smeri neba, natančno orientiramo topografsko karto in določimo smerni kot in razdaljo poljubni točki na nepoznanem območju Kompas ima magnetno iglo, ki se vedno obrne proti magnetnemu severu (igla na kompasu se postavi vzporedno s silnicami Zemljinega magnetnega polja in kaže smer magnetnega severnega pola).        

                                                      
 
< Nazaj   Naprej >

Koledar

Januar 2019 Februar 2019
ne po to sr ce pe so
Teden 1 1 2 3 4 5
Teden 2 6 7 8 9 10 11 12
Teden 3 13 14 15 16 17 18 19
Teden 4 20 21 22 23 24 25 26
Teden 5 27 28 29 30 31
© 2019 PD Polom - Kostanjevica
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. free hosting free templates VPS