Sponzorji

 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

PD Polom Kostanjevica

Organi društva
Pohodi
Nasveti
Zgodovina

Orodja

Administrator

Prijava

Prijava / Registracija

Domov arrow Nasveti arrow PLANINSKI MATERIALI
PLANINSKI MATERIALI PDF Natisni
Prispeval: Administrator   
sreda, 11. februar 2009

 


 


 

 

Windstopper - Skupina materialov proizvajalca »Gore« z membransko zašÄito pred vetrom. Windsropper paroprepustna membrana, 100% šÄiti pred vetrom.

Polartec Classic 100 – Skupina tanjših materialov proizvajalca »Malden Mills« gramatur od 100 – 200 g/m2. Zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, izjemno dihanje, hitro sušenje, dolgo življenjsko dobo.
Polartec Classic 200 - Skupina materialov proizvajalca »Malden Mills« gramatur od 200 – 300 g/m2. Zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, izjemno dihanje, hitro sušenje, dolgo življenjsko dobo.
Polartec Classic 300 - Skupina debelejših materialov proizvajalca »Malden Mills« gramatur nad 300 g/m2. Zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, izjemno dihanje, hitro sušenje, dolgo življejnsko dobo

Polartec Wind Pro - Skupina materialov proizvajalca »Malden Mills« z brezmembransko zašÄito za veter. ŠÄiti pred vetrom 4-krat bolje kot običajen velur in diha bistveno bolje kot velurji z membransko zašÄito. Imajo tudi dodatno vodoodbojno impregnacijo.

ZAŠÄŒITA PRED MRAZOM


Termovelurji so narejeni iz kemično obdelanih sintetičnih vlaken. So lahki, se ne napijejo vode, izredno dobro dihajo, se hitro sušijo in predvsem odlično izolirajo. Velur, ki trenutno nudi največ, je »Thermal Pro« proizvajalca »Polartec« - na voljo je več vrst obdelav in debelin. »Thermal Pro« je lažji pri enaki toplotni izolaciji, nudi boljše odvajanje vlage in se še na manjše zloži. Ker nas sam velur ne šÄiti pred vetrom, so na voljo velurji z membransko zašÄito proti vetru (Wind Stopper, Windblock, P.E.F., N2S… ). Tovrstni termovelurji nas izvrstno šÄitijo pred vetrom in mrazom, vendar slabše »dihajo« in jih zato ni priporočljivo nositi pod vetrovko, saj je paroprepustnost take kombinacije oblačil zelo majhna. Odličen kompromis nudi brezmembranski material »Windpro« proizvajalca »Polartec«, saj še vedno zelo dobro šÄiti pred vetrom in izvrstno diha.

Vzdrževanje:
Termovelurje čistimo kot običajna oblačila – po navodilih proizvajalca. Ne uporabljamo mehčalca!!!

ZAŠÄŒITA PRED VETROM, DEŽJEM IN SNEGOM


Paropropustna membrana oziroma nanos: Vetrovke so narejene iz različnih tkanin, na katere je nanešena  paropropustna membrana oziroma poseben nanos, ki je vodotesen, šÄiti pred vetrom ter omogoča dihanje. Šivi so praviloma varjeni, kar zagotavlja 100% vodotesnost. Material oblačil je lahko dvoslojen (zunanja tkanina, membrana), troslojen (membrana je zavarjena med dve tkanini) ali »dvo in pol slojen« (zunanja tkanina, membrana, zašÄita membrane). Oblačila iz dvoslojnega materiala imajo še dodatno podlogo iz mrežice oziroma poliamida, ki šÄiti membrano pred poškodbami.

Dihanje oblačil: Dihanje oblačila omogočajo mikroskopske luknjice v membrani, ki še vedno zagotavljajo 100% vodotesnost, hkrati pa omogočajo prenos pare navzven. Tako voda ne prodre v notranjost, telesna vlaga pa izhlapi in taka najde pot skozi membrano. Na žalost v svetu ni enotnega preizkusa za paroprepustnost materiala, tako vsak proizvajalec navaja svoje rezultate, ki pa med seboj niso primerljivi. V načelu dvoslojni material bolje diha od troslojnega, vendar je treba upoštevati, da ima dvoslojno oblačilo še podlogo, ki spet nekoliko oslabi dihanje. Poleg vrste materiala je za dihanje zelo pomembna tudi konstrukcija oblačila. Deli oblačil, ki imajo več slojev (žepi, varjeni šivi…), bistveno slabše dihajo. Dihanje pa seveda izboljšajo odprtine z zadrgo pod rokavi, odprti žepi iz mrežice, obojestranska prednja zadrga, ki jo lahko poljubno odpremo. Za dihanje je zelo pomembno, da oblačila redno čistimo in impregniramo (glej vzdrževanje).

Impregnacija: Poleg tega, da je na tkanino navarjena membrana, je sama zunanja tkanina še posebej impregnirana. Pri novem oblačilu je to dobro vidno, saj  kapljice kar spolzijo po tkanini. Pri uporabi, posebej pa še po nekaj pranjih, ta impregnacija oslabi. Posledica je, da tkanina postane mokra. Oblačilo sicer ne premoči, saj vodo zadrži membrana, vendar pa mokra tkanina oslabi »dihanje« in v hladnem vremenu lahko zaledeni. Ko impregnacija oslabi, oblačilo lahko sami ponovno imregniramo.

VZDRŽEVANJE


ÄŒišÄenje oblačil z membrano: Vedno upoštevajmo navodila proizvajalca. Ne uporabljajmo običajanih detergentov, ki nam lahko poškodujejo membrano in zunanjo impregnacijo, temveč detergente za membranska oblačila. Pri strojnem pranju očistimo predalček za prašek in vanj vlijemo ustrezen detergent. Zadrge in ježek trakove pred strojnim pranjem zapremo. Sušimo po navodilih proizvajalca.
Impregniranje oblačil z membrano:   Impregnacija je namenjena zunanji tkanini. Oblačilo operemo v vodi, ki ji dodamo impregnacijsko sredstvo. Pri strojnem pranju impregnacijsko sredstvo vlijemo v predalček za prašek. Oblačilo posušimo po navodilih proizvajalca. Po impregniranju in sploh po vsakem pranju oblačila z zunanje strani polikamo z manj vročim likalnikom, ali pa jih posušimo v sušilnem stroju, da ojačimo impregnacijo.

Razlaga nekaterih izrazov in kratic:
Gore-Tex
- Paroprepustna membrana proizvajalvca »Gore«.
Gore-Tex XCR - Paroprepustna membrana proizvajalca »Gore«, ki diha še 25% bolje od običajne Gore-Tex membrane.

MATERIAL

TRGOVSKO IME

POLIAKRIL

DRALON, DOLAN, ORLON

POLIAMID

PERLON, NYLON, HELANCA

POLIESTER

DIOLEN, TREVIRA, DACRON,TERGAL

ELASTAN

LYCRA, DORLASTAN

 

Za izdelavo blaga uporabljajo snovi, ki so v nafti in zemeljskem plinu. Izdelovati so ji začeli šele v 20.stoletju, vzporedno z proizvodnjo plastike.

 

LAN

 

Lanena vlakna pridobivamo iz stebel enoletnih rastlin lanu. Laneno platno lahko vpije do 23% vlage, ki jo pa nato spet hitro odda. Lahko bi rekli, da dopolnjuje naravno uravnavanje toplote telesa in je zato zelo primerno za poletna in tropska oblačila

 

VOLNA

Zaradi luskinaste površine vlaken je v volnenih izdelkih ujetega več zraka, zato so topla. Prav tako pa, kar je manj znano, tudi prebivalci vročih predelov, v Afriki, Avstraliji, v pušÄavah, kjer so temperature do 50°C, uporabljajo volnena oblačila, saj volna odličen toplotni izolator, hkrati pa prepušÄa vlago, kar pomeni, da vpija pot in ostalo vlago na telesu ter jo oddaja na zunanji strani. Poleg teh lastnosti pa volna vsebuje tudi landolin, naravno olje, ki ima zelo pozitiven učinek na kožo.

 
< Nazaj   Naprej >

Koledar

Marec 2019 April 2019
ne po to sr ce pe so
Teden 9 1 2
Teden 10 3 4 5 6 7 8 9
Teden 11 10 11 12 13 14 15 16
Teden 12 17 18 19 20 21 22 23
Teden 13 24 25 26 27 28 29 30
Teden 14 31
© 2019 PD Polom - Kostanjevica
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. free hosting free templates VPS