Sponzorji

 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

PD Polom Kostanjevica

Organi društva
Pohodi
Nasveti
Zgodovina

Orodja

Administrator

Prijava

Prijava / Registracija

Domov arrow Zgodovina
ZGODOVINA DRUÅ TVA PDF Natisni

 

KOSTANJEVIŠKO PLANINSTVO SKOZI ÄŒAS

 

 

VIZIJA

 

Želja po lastnem planinskem društvu v Kostanjevici na Krki je bila velika želja in njegova ustanovitev krona večletnih prizadevanj Kostanjeviških planincev, do takrat raztresenih po okoliških planinskih društvih, da se po dolgih letih spet združijo v društvo, s katerimi bodo prepoznavni tudi drugod po Sloveniji. V preteklosti je že delovalo planinsko društvo Kostanjevica na Krki, v času življenja magistre farmacije Emilije Fon.

 

USTANOVITEV

 

Svečani dogodek se je zgodil 13. decembra 1998 ob 08:30, v takratni restavraciji Pod Gorjanci. Vabljeni so bili vsi, ki so se v prihodnosti želeli veseliti ob nepozabnih doživetjih v naših prelepih gorah.

Ustanovnega občnega zbora se je udeležilo 20 ljudi, in bila sprejeta pravila; ime in sedež društva, dejavnosti, namen in naloge društva ter izvolitev organov društva na osnovi takratnega Zakona o Društvih (UL RS št. 60/95). V naslednjih mesecih so se vrstila prizadevanja za vpis v Register društev UE Krško (13. januar 1999) in včlanitev v PZS Slovenije (5.3.1999 na 5. redni letni seji).

 

ORGANI DRUŠTVA IN NJIHOVO DELOVANJE

 

Mladinski odsek. V okviru katerega sodelujemo z Osnovno šolo Jože Gorjup. Strokovno pomoč nudimo ob načrtovanih pohodih nižje razredne stopnje ter vsakoletno predstavitvijo tudi za najmlajše. 

Vodniški odsek. Prve usposobljene vodnike je društvo pridobilo že v letu po ustanovitvi, s katerimi smo že lahko začeli uresničevati svojo osnovno dejavnost-varno vodenje v gore. V letih 2005 in 2006 je bilo pridobljenega največ strokovno usposobljenega kadra, kajti tečaje za vodnike A in B kategorije so uspešno zaključili štirje vodniki.

Redno se udeležujemo strokovnih izpopolnjevanj za pridobljene kategorije. Z uspešno zaključenem tečajem na območju Valvazorjevega doma so trije vodniki licenco za vodenje v lahkih zimskih razmerah, za katere je potrebna omenjena kategorija. S tem smo zelo razbremenili do takrat edinega našega vodnika za ture v zimskih razmerah, Roberta Štokarja. Redno se udeležujemo izpopolnjevanj za podaljšanje licence tako za letne kot zimske razmere.

Odsek za varstvo gorske narave. Ker je varovanje vse narave, še posebej občutljivega gorskega sveta izjemnega pomena, smo v društvu želeli in tudi pridobili usposobljene člane društva iz tega področja Matjaža in Saše Bohinc ter dva gorska staržarja, Franca Štokarja in Ivana Pirca, izkušena planinca.

Markacisti. Vsa planinska pota pod okriljem PD Polom neutrudno in z vso prizadevnostjo urejajo in vzdržujejo markacisti.Glavne naloge so bile urejanje poti v sklopu prireditev ob 750-obletnici  mesta Kostanjevice. Evropska pešpot E7, Resljeva pot in ostale pa spadajo med vsakoletne dejavnosti. Poleg dela na terenu je bil velik zalogaj tudi stalno obnavljanje vseh poti, ki so registrane v Kataster poti  ter vodenje evidenc o porabi materialnih sredstev za vzdrževanje poti. V letu 2007 je bila na pobudo našega društva in v akciji markacistov Dolenjske in Bele krajine, obnovljena markirana planinska pot čez Rigle, ki se ponaša tudi z jeklenicami in s tem tudi uradno zahtevno planinsko pot.

Poleg tega je bil obeležen tudi 10. jubilejni pohod na Polom. V sklopu projekta Krke d.d. z sloganom V skrbi za vaše zdravje, skupaj osvajamo vrhove, so bile postavljene smerne table in dodatno urejena ter markirana. Za kvalitetno opravljeno delo je bila pot na Planino izbrana med tremi najboljše urejenimi potmi in nagrajena.

 

Naslednji pomemben mejnik pa predstavlja tudi lasten

 

PRAPOR

 

Med največje prepoznavnosti društva sodi tudi znak društva, kjer so združene geografske značilnosti mesta Kostanjevice in planinski simboli. Grafično  je znak sta oblikovala in izdelala Robert Štokar in Alenka Rešetič. Zasnovo sedanjega znaka je naredila Alenka Rešetič, strokovno pomoč pri končnih detajlih pa je nudil akademski slikar Jože Marinč.

Lasten prapor so sanje vsake številnih društev. Razvitje prapora je bil slavnosten dogodek na občnem zboru leta 2004. 15 spominskih trakov, 54 zlatih in 8 srebrnih žebljičkov priča o veliki podpori planinstvu in planinskemu društvu PD Polom Kostanjevica na Krki.

Društvo je že obeležilo 10 in 15 let svojega delovanja in v tem kratkem času je uspelo utrditi svoje mesto v širšem kostanjeviškem prostoru in stopiti ob bok ostalim društvom z daljšo tradicijo.

 

PLANINSKI BIVAK

 

Želje in cilji se ves čas razvijajo, oblikujejo, spreminjajo.. in tako smo iz večletnih želja in idej prišli do trenutka, ko je postavljanje lastnega bivaka na Gorjancih postala stvarnost. Nekaj z lastnimi sredstvi, sponzorskimi sredstvi in predvsem lastnim delom. Nahaja se na območju Poloma, imenovani Ravni. Oddaljen je približno petnajst minut od kapelice Mirčev križ. V spomladanskem času leta 2012 je bil narejen izkop in ureditev poti do bivaka. Julija smo nadaljevali z betoniranjem temeljne plošÄe, zidarskimi deli do pritličja in betoniranje zgornje-plošÄe. V nadaljevanju je sledila montaža izolacije, zasutje izkopa ter betoniranje nosilcev za lesene nosilne stebre za strešne tramove. Dne 21. oktobra 2012 je bil sestavljen celoten ves leseni del, vključno s strešno kritino. V naslednjih letih do 2015 so zunanja lesena dela zaključena. Pričeli smo z urejanjem notranjosti, ki so sedaj bližajo zaključku. 

 

 

 

 

Koledar

Oktober 2018 November 2018 December 2018
ne po to sr ce pe so
Teden 44 1 2 3
Teden 45 4 5 6 7 8 9 10
Teden 46 11 12 13 14 15 16 17
Teden 47 18 19 20 21 22 23 24
Teden 48 25 26 27 28 29 30
© 2019 PD Polom - Kostanjevica
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. free hosting free templates VPS